Извършител на кражба на вещи от автомобил, паркиран в центъра на столицата, за реализирането на която е използвано „заглушаващо“ устройство, тип „тапа“, е заловен на място; разследването по делото е приключено с внесен обвинителен акт от Софийска районна

22 Януари 2018 г.

На 25.10.2017 г., в гр.София, на ул. „Лайош Кошут”, свидетелят К. паркирал управлявания от него лек автомобил марка „Нисан Кашкай”, след което натиснал дистанционното управление на алармата на автомобила за заключването му и като чул сигнала й се отдалечил. Действията му по паркиране били наблюдавани от обв. Петър Попов, който имайки намерение да отнеме намиращи се в автомобила вещи, задействал притежаваното от него техническо устройство– „тапа” , чиято функция била да блокира реалното заключване на автомобила.

     На 25.10.2017 г., в гр.София, на ул. „Лайош Кошут”, свидетелят К. паркирал управлявания от него лек автомобил марка „Нисан Кашкай”, след което натиснал дистанционното управление на алармата на автомобила за заключването му и като чул сигнала й се отдалечил. Действията му по паркиране били наблюдавани от обв. Петър  Попов, който имайки намерение да отнеме намиращи се в автомобила вещи, задействал притежаваното от него техническо устройство– „тапа” , чиято функция била да блокира  реалното заключване на автомобила. К. останал с впечатление, че дистанционно е заключил превозното средство, но всъщност заключването му - благодарение на въздействието на уреда, използван от обв. Попов, не сработило. След като по този начин автомобилът останал отключен, обв. Попов се приближил до него, отворил предната му лява врата и проникнал в купето. Оттам той взел мобилен телефон марка „НТС”, модел „Desire 620 G”, както и диоптрични  очила марка „Карера”, в комплект с пластмасов калъф, след което напуснал превозното средство. Действията му били наблюдавани от свидетелите П. и Л. - служителите при СДВР, които незабавно го задържали, установили самоличността му, а по случая е образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура.

      В хода на производството Попов е привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 4, вр. чл. 194, ал. 1 НК. Разследването е приключено, като на 22.01.2018 г. е внесен обвинителен акт срещу Попов за описаното по-горе деяние.

     Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.