Софийска районна прокуратура задържа лице, извършило взломна кражба от жилище в центъра на столицата

16 Януари 2018 г.

В периода от време между 21.12.2017 г. и 08.01.2018 г., обв. Иван Шопов, възползвайки се от отсъствието на собствениците за посочения период от време, проникнал в жилище, намиращо се на първия етаж на кооперация на ул. „Княз Борис I“ в гр. София и отнел от там ценни вещи – златни накити и 4 бр. LCD – телевизорa.

В периода от време между 21.12.2017 г. и 08.01.2018 г., обв. Иван Шопов, възползвайки се от отсъствието на собствениците за посочения период от време, проникнал в жилище, намиращо се на първия етаж на кооперация на ул. „Княз Борис I“ в гр. София, като счупил стъклото на отваряем прозорец на жилището, след което отнел от помещението съхранявани там ценни вещи – златни накити и 4 бр. LCD – телевизорa.

По случая е образувано досъдебно производство, под ръководството и надзора на  Софийска районна прокуратура, в хода на което са установени и разпитани свидетели, а част от инкриминираните вещи са открити в дома на обвиняемия Шопов. Установено е, че Шопов е многократно осъждан, като му е повдигнато обвинение по чл. 196, ал. 1, т. 2, вр. чл. 195, ал. 1, т. 3, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, НК, за което законът предвижда  наказание „лишаване от свобода“ от три до петнадесет години.

Предвид високата обществена опасност на деянието и дееца, както и с оглед обстоятелството, че престъплението е извършено в условията на опасен рецидив, наблюдаващият прокурор е постановил задържане на извършителя за срок до 72 часа, като е разпоредено привеждането му в сградата на СРС на 17.01.2018 г., когато ще бъде разгледано и искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.