Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт срещу лице, ползвало пред служител на СДВР на неистински документ

15 Януари 2018 г.

Към дата 15.11.2017 г., обвиняемият Тодор Петков е бил неправоспособен водач на моторно превозно средство и не е притежавал свидетелство за управление на моторно превозно средство.....

Към дата 15.11.2017 г., обвиняемият Тодор Петков е бил неправоспособен водач на моторно превозно средство и не му е било издавано свидетелство за управление на моторно превозно средство.

На 15.11.2017 г., свидетелите Н. Б. и Н. С. – полицейски служители при СДВР, изпълнявали служебните си задължения, като се намирали на автомагистрала „Хемус“, в района на пътен възел Яна. Те забелязали лек автомобил марка „Мерцедес”, модел „200Т” и го спрели за проверка, в хода на която установили че водач на превозното средство е обвиняемият Тодор Петков. Полицейските служители поискали от обв. Петков да им предостави свидетелство за управление на моторно превозно средство, документ за самоличност и документи за управлявания лек автомобил. В отговор, обвиняемият предоставил чуждестранно /гръцко/ свидетелство за управление на моторно превозно средство, в което било посочено неговото име. Свидетелят Б. се усъмнил в предоставения документ, като своевременно докладвал на оперативния дежурен център при СДВР. Обв. Петков бил задържан, а по случая било образувано досъдебно производство.

Разследването е приключено под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура, за по-малко от два месеца, като на 15.01.2018 г. е внесен обвинителен акт срещу Петков  за извършено от него престъпление по чл. 316, вр. чл. 308, ал. 2, вр. ал. 1 НК, което се наказва с наказание „лишаване от свобода“ до осем години.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.