ПО ИСКАНЕ НА СОФИЙСКА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА СЪДЪТ ЗАДЪРЖА ПОД СТРАЖА МЪЖ ЗА ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА, НАНЕСЪЛ ИМОТНА ВРЕДА НА ВЪЗРАСТЕН ЧОВЕК В РАЗМЕР НА 36 000 ЛЕВА

21 Юни 2024 г.

По искане на Софийска районна прокуратура съдът задържа под стража 21-годишен мъж за телефонна измама.

Т.В. е обвинен за това, че на 17.06.2024  г. за периода от около 11,50 ч. до около 14,40 ч. в гр. София, в съучастие като помагач с неустановено по делото лице, с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, е подържал в заблуждение възрастен мъж, че предавайки 36 000 лева, съдейства на полицейски служител за залавянето на телефонни измамници. Пенсионерът повярвал и хвърлил през балкона си посочената сума, а обвиняемият я взел и съдействал тя да достигне до извършителя на деянието.

По случая се води досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1 от НК. Т.В. е задържан за срок до 72 часа.

Наблюдаващият прокурор внесе искане в съда за определяне на най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемия. Състав на Софийски районен съд се съгласи с доводите на наблюдаващия прокурор, че обвиняемият може да извърши друго престъпление, и определи спрямо него мярка за неотклонение „задържане под стража“.

 Мярката за неотклонение подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.