По обвинение на Софийска районна прокуратура е осъден на затвор и глоба обвиняем, шофирал след употреба на наркотични вещества

19 Април 2024 г.

По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура е осъден на затвор и глоба 46-годишен мъж, шофирал след употреба на наркотични вещества.На 14.09.2022 г. около 11,00 часа, обвиняемият Д.К. шофирал лек автомобил марка „БМВ“  по ул. „Мара Бунева“ в гр. София, когато бил спрян за проверка. Полицаите му направили „Drugtest 5000", който отчел положителен резултат за наркотични вещества. Д.К. дал проба за изследване в болница, която показала, че е шофирал след употреба на тетрахидроканабинол и кокаин.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК. В хода на разследването са разпитани свидетели и е направена експертиза. Разследването е приключило с внасяне на обвинителен акт в съда.

Състав на Софийски районен съд призна Д.К. за виновен по повдигнатото му обвинение и му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 6 месеца, което следва да бъде изтърпяно ефективно при първоначален „строг“ режим, глоба в размер 1000 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 година и 6 месеца.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.