Софийска районна прокуратура инициира проверка по закона за здравето относно психическото състоянието на обвиняем, осквернил гроба на патриарх Неофит

18 Април 2024 г.

Прокурор при Софийска районна прокуратура инициира проверка по закона за здравето, касаеща психическото състоянието на 37-годишния мъж, привлечен към наказателна отговорност за оскверняване на гроба на патриарх Неофит.

И.Д. е обвинен за това, че на 15.04.2024 г. около 23,37 часа пред катедрален храм „Света Неделя“ в град София е осквернил гроба на патриарх Неофит. И.Д. хванал с двете си ръце дървения кръст, поставен на гроба на покойника и започнал упорито и агресивно да го разклаща, след което извадил същия, вдигнал го във въздуха и го захвърлил върху гроба.

По случая беше образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 164, ал. 2 от НК, а И.Д. беше задържан за срок до 72 часа.

Днес, 18.04.2024 г., наблюдаващият прокурор внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо И.Д. Състав на Софийски районен съд не уважи искането и остави обвиняемия без мярка за неотклонение.

След заседанието прокурор възложи проверка, в хода на която следва И.Д. незабавно да бъде отведен в лечебно заведение, където да бъде проверено психическото му състояние и дали са необходими мерки за временно физическо ограничаване и задължително настаняване за лечение.

Наблюдаващият прокурор ще протестира пред Софийски градски съд определението на Софийски районен съд да остави без мярка за неотклонение И.Д.