ПО ПОВОД ДЕНЯ НА КОНСТИТУЦИЯТА СОФИЙСКА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА И СОФИЙСКИ РАЙОНЕН СЪД ПОСРЕЩНАХА 180 УЧЕНИЦИ ОТ 3 СТОЛИЧНИ ГИМНАЗИИ

16 Април 2024 г.

Днес, 16.04.2024 г., по случай 145 години от приемането на Търновската конституция Софийска районна прокуратура и Софийски районен съд отвориха врати за 180 ученици от 3 столични гимназии.

В деня на отворените врати учениците от 8, 9 и 10 клас от Софийска професионална гимназия „Княгиня Евдокия“,123 СУ „Стефан Стамболов“ и от Професионалната гимназия по екология и биотехнологии „Асен Златаров“ бяха посрещнати от заместник-председателят на Софийски районен съд съдия Мария Дончева, съдия Николай Василев и прокурор Ралица Първанова.

Магистратите разказаха на учениците кога и къде е приета Търновската конституция, че конституцията е най-върховният закон. Обясниха им по какъв начин се променя и, че скоро беше променена. Магистратите говориха пред децата за принципа на разделение на властите, каква е ролята на трите власти, като обърнаха внимание на съдебната власт. Прокурор Ралица Първанова разказа на децата каква е функцията на прокуратурата, а съдия Николай Василев им обясни за функциите на съда. Двамата дадоха различни примери на престъпления, извършени от непълнолетни лица и обясниха на учениците след каква възраст носят наказателна отговорност.

По време на събитието децата засегнаха темата за известните личности, които бяха обвинени за шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества. Магистратите им обясниха, че за тези престъпления законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ и призоваха учениците да не подражават на такива лица и да не взимат лошия пример. Съдия Василев разказа на учениците за дело с участието на непълнолетно лице, което е продавало наркотици, а прокурор Първанова обясни, че дори носенето на „забранени вещества“ е наказуемо.

В хода на дискусията, която възникна между магистрати и учениците бяха зададени множество въпроси, касаещи различни теми, като тази как се става прокурор и съдия, как се разбира каква е телесната повреда на пострадало лице и какви изследвания се правят на хората, които са шофирали след употреба на алкохол и наркотици.

В края на събитието учениците от 3-те столични гимназии посетиха синята стая и мястото, където се вадят свидетелства за съдимост. Съдебният администратор Бойка Борисова заведе децата в регистратурата, деловодство и архив на съда, където те се запознаха с пътя на едно дело и  научиха малко повече за работата в съдебната администрация.