Софийска районна прокуратура обвини и задържа две жени за грабеж над пенсионерка, при който е използвана сила

22 Февруари 2024 г.

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност две жени - на 36 и на 39 г., за грабеж над 77-годишна жена.

На 16.02.2024 г. в ж.к. „ Дружба“ в гр. София, обвиняемите П.А. и В.И. и две неустановени лица от мъжки пол отнели чанта със 1300 лева в нея от владението на пенсионерка, като използвали сила за това. Двете обвиняеми придумали възрастната жена да отидат заедно за „безплатна храна“, тя им се доверила и тръгнала с тях. В един момент се появили двама неустановени до момента мъже, които се приближили до жените. Единият от тях заедно с двете обвиняеми хванали и държали 77-годишната жена, а другият мъж дръпнал със сила чантата на пенсионерката.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.198, ал.1, вр чл.20, ал.2 вр. ал. 1 НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години.

В.И. е осъждана и е извършила престъплението в изпитателен срок на предходно осъждане. С постановление на наблюдаващ прокурор П.А. и В.И. са задържани за срок до 72 часа.

Днес, 22.02.2024 г., наблюдаващият прокурор е внесъл искане в Софийски районен съд за налагане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двете обвиняеми.

Разследването по случая продължава.