Софийска районна прокуратура предаде на съд мъж за измама, свързана с продажба на видеокарти за добиване на криптовалута

9 Януари 2024 г.

Прокурор при Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу 25-годишен мъж за измама, свързана с продажба на видеокарти за добиване на криптовалута.

В периода от 03.09.2021 г. до 22.10.2021 г. в гр. София, обвиняемият Г.М. на шест пъти в условията на продължавано престъпление, въвел в заблуждение петима души, че ще им достави видеокарти за добив на криптовалути. Те се свързали с него във връзка с обява в платформа за продажби в интернет. Пострадалите сключвали догори с обвиняемия за продажба на видеокартите и му плащали различни суми, като с това им причинил имотна вреда в размер на 54 350 лева. След като минало време и пострадалите не получили заплатените видеокарти разбрали, че са били измамени.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 210, ал.1,т.5,вр.чл. 209, ал. 1 вр.,чл. 26, ал. 1 от НК. В хода на разследването са направени експертизи и са разпитани свидетели, които сочат Г.М. като автор на деянията.

Делото срещу Г.М. продължава в Софийски районен съд.