Заместник районният прокурор Борислав Георгиев участва в Национална конференция, която изследва връзката между психичното здраве и насилието, основано на пола

8 Декември 2023 г.

Заместник районният прокурор при Софийска районна прокуратура Борислав Георгиев участва в Национална конференция, изследваща връзката между психичното здраве и насилието, основано на пола, която се проведе в гр. София на 07.12.2023 г. 

Организатори на конференцията са Фондация „Асоциация Анимус“ и офисът на Световната здравна организация в България. На нея присъстваха представители на двете организации, здравни експерти и експерти в областта на социалните дейности.

По време на конференцията бе обърнато сериозно внимание на психичното здраве, актовете на насилие от психично нестабилни хора, домашното насилие и половата неприкосновеност.

Заместник районния прокурор Борислав Георгиев обясни, че на прокуратурата много често се налага да внася искания в съда за принудително лечение на лица, които са били агресивни и са опасни, но не са били лекувани в медицински заведения заради липса на свободни места. Той допълни, че само от началото на годината до ноември 2023 г. от прокурори в Софийска районна прокуратура са внесени такива искания за 236 лица, като от тях повечето са мъже. 

В хода на дискусиите фокус бе поставен и на връзката между психическото състояние и домашното насилие, както и колко често едното предшества другото. Засегната бе и темата за другите фактори, които увеличават риска от насилие, като употреба на алкохол и наркотици, родител насилник, и неблагоприятни изживявания в детските години и т.н.

„Само в София от началото на годината 439 жени са станали жертва на насилие, а досъдебните производства за домашно насилие са 462“, каза още заместник районният прокурор при Софийска районна прокуратура. Статистиката предизвика дискусия, на която експерти коментираха, че жертвите на насилие са много повече, но изпитват страх и срам да говорят за случилото се, затова често не сезират компетентните институции.