По обвинение на Софийска районна прокуратура на затвор и глоба е осъден мъж за шофиране след употреба на наркотични вещества

27 Ноември 2023 г.

По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура 40-годишен мъж е осъден на затвор и глоба за шофиране след употреба на наркотични вещества.

На 11.05.2022 г. около 16,40 часа обвиняемият Д.М. шофирал лек автомобил, марка „Мерцедес”, по ул. „Румен Войвода” в град София, когато бил спрян за проверка. Полицаите му направили „Дръг тест 5000“, който отчел положителен резултат за 3 вида наркотични вещества. Обвиняемият дал проби за изследване в болница. Резултатите отчели, че Д.М. е шофирал след употреба на канабис, амфетамин и метамфетамин. Деянието е извършено повторно след като Д.М. е осъждан за идентично престъпление през 2019 година.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 343б, ал. 4, вр. ал.3 от НК. В хода на разследването са направени експертизи и са разпитани свидетели. Разследването е приключило с внасяне на обвинителен акт в съда.

Д.М. е признал вината си пред състав на Софийски районен съд и му е наложено наказание от 2 години  „лишаване от свобода“, което той следва да се изтърпи при първоначален „строг“ режим. Освен това Д.М. е лишен от право да управлява МПС за срок от 2 години и 3 месеца и му е наложена глоба в размер на 600 лева. 

Решението е на база споразумение и е окончателно.