По обвинение на Софийска районна прокуратура мъж е осъден на две години затвор и глоба за шофиране след употреба на наркотични вещества

6 Октомври 2023 г.

По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура е осъден на затвор и глоба 40-годишен мъж, шофирал след употреба на наркотични вещества, като деянието е извършено повторно.

На 10.09.2022 г. около 12.00 часа, обвиняемият Д.М. шофирал лек автомобил марка „Мерцедес” по бул. „Черни връх“ в гр. София след употреба на амфетамин, метаамфетамин и морфин, установени по надлежния ред чрез „съдебна химико-токсикологична експертиза”. Автомобилът, който шофирал Д.М., е бил с регистрационни табели, издадени за друга кола.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпления по чл. 343б, ал. 4, вр. ал. 3, вр. чл. 28, ал. 1 от НК и по чл. 345, ал. 1 от НК. В хода на разследването са разпитани свидетели и са направени експертизи.

Д.Б. е признал вината си пред състав на Софийски районен съд и му е наложено наказание от 2 години  „лишаване от свобода“, което следва да се изтърпи при първоначален „строг“ режим. Освен това му той е лишен от право да управлява МПС за срок от 2 години и му е наложена глоба в размер на 500 лева. 

Решението е на база споразумение и е окончателно.