Софийска районна прокуратура обвини мъж, шофирал след употреба на амфетамин и противозаконно подпомогнал чужденци да преминат през страната

26 Септември 2023 г.

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 36-годишен мъж, шофирал след употреба на наркотични вещества и противозаконно подпомогнал чужденци да преминат през страната.

На 25.09.2023 г. на бул. „Цариградско шосе“ в гр. София обвиняемият Г.С. чрез използване на лек автомобил, марка „Ленд Роувър“, противозаконно подпомогнал 13 сирийски граждани да преминават през страната в нарушение на закона. В хода на полицейската проверка на Г.С. е направен „Дръг тест 5000“, който е отчел положителен резултат за амфетамин. Автомобилът, управляван от Г.С., е иззет като веществено доказателство.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпления по  чл. 281, ал. 2, т. 1 и т. 5, вр. ал. 1 от НК и по чл. 343б, ал. 3 от НК, за които се предвижда наказание „лишаване от свобода“.

Предвид опасността обвиняемият да извърши друго престъпление, той е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.