По искане на Софийска районна прокуратура е задържан мъж, противозаконно подпомогнал сирийски граждани да преминат през страната

19 Септември 2023 г.

По искане на Софийска районна прокуратура Софийски районен съд задържа под стража 42 годишен мъж, противозаконно подпомогнал чужденци да преминат през страната.

На 17.09.2023г. около 15,05ч. в с. Доброславци, обвиняемият Г.Д. подпомогнал седем граждани на Сирия да преминат през територията на страната в нарушение на закона, като им осигурил транспорт с лек автомобил. Обвиняемият не се подчинил на орган на властта - потеглил с висока скорост от спряло положение на лекия автомобил, въпреки подаден звуков и светлинен сигнал от полицейския служител Г.Д. не е спрял , а спрял едва след като настъпила авария на автомобила, като отново се опитал да избяга.

Деянието е извършено в условията на повторност, тъй като Г.Д. е осъждан за идентично престъпление и е бил в изпитателен период.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 281, ал. 2, т.  1 и т. 5 вр. ал. 1 от НК. Обвиняемият е бил задържан за срок до 72 часа.

Днес, 19.09.2023 г., състав на Софийски районен съд   се съгласи с доводите на наблюдаващия прокурор, че обвиняемият може да извърши друго престъпление и постанови спрямо С.Х. най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Мярката за неотклонение подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.