Софийска районна прокуратура задържа сириец, противозаконно подпомогнал чужденци да преминат в страната

14 Септември 2023 г.

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност сирийски гражданин, противозаконно подпомогнал чужденци да преминат в страната, като деянието е съпроводено с неподчинение спрямо орган на властта.

На 13.09.2023 г. в село Чепинци обвиняемият Б.А. с цел да набави за себе си имотна облага противозаконно подпомогнал 10 граждани на Сирия да преминат в страната в нарушение на закона. Той е превозвал чужденците от неустановено населено място в близост до българо-турската граница до с. Чепинци. Б.А. е отказал да спре управлявания от него автомобил при подаден сигнал от полицейски служители, последвала гонка и обвиняемият катастрофирал в паркирани автомобили.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 4, т. 5, т. 6 и т. 7 вр. ал. 1 от НК.

Б.А. няма установен адрес на територията на Република България. Предвид възможността да се укрие, той е задържан до 72 часа с постановление на прокурор.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.