Украинец, обвинен за противозаконно подпомагане на чужденци, е осъден на глоба в размер на стойността на ползвания от него автомобил и на една година лишаване от свобода условно

25 Август 2023 г.

По обвинение на Софийска районна прокуратура гражданин на Украйна е осъден за подпомагане на чужденци да преминат през страната в нарушение на закона.

На 19.08.2023 г. на бул. „Ботевградско шосе“ в гр. София, обвиняемият В.С. противозаконно подпомогнал 13 граждани на Сирия да пребивават и преминават в страната в нарушение на закона, като ги превозвал от неустановено място на границата между Република България и Република Турция към гр. София.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 4 и т. 5 вр. ал.1 НК. В хода на разследването са разпитани свидетели и са извършени експертизи.

В.С. е признал вината си и му е наложено наказание от 1 година лишаване от свобода, което е отложено с 3 години изпитателен срок, и глоба в размер на 11 460 лв., която се явява пазарната стойност на използваното от обвиняемия превозно средство. Одобреното от съда споразумение за решаване на делото има последиците на влязла в сила присъда.