По обвинение на Софийска районна прокуратура на затвор е осъден мъж за кражба от църковния магазин на храм паметника „Св. Александър Невски“

22 Август 2023 г.

По обвинителен акт на Софийска районна прокуратура на затвор е осъден мъж за кражба от църковния магазин в патриаршеската катедрала храм паметник „Св. Александър Невски“.

На 06.03.2023 г. около 15,00 часа обвиняемият М.М. откраднал 3880 лева от църковния магазин в храм паметника „Св. Александър Невски“. Той изчакал жената, работеща в магазина, да излезе. Докато нея я нямало, взел парите от касата на магазина и избягал в друг град. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като М.М. е осъждан ефективно за идентично деяние.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 196, ал.1, т.1, вр. чл.194, ал. 1, вр. чл.29, ал.1, б. „а“ от НК. В хода на разследването са разпитани свидетели, направени са експертизи и са събрани доказателства за виновността на М.М.  Разследването е приключило след месец и половина, когато е внесен в съда обвинителен акт срещу обвиняемия.

Състав на Софийски районен съд призна М.М. за виновен по повдигнатото му обвинение и му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, което той следва да изтърпи ефективно при първоначален „строг“ режим. Делото се разгледа по реда на съкратеното съдебно следствие, поради което така определеното наказание е намалено с една трета.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.