По обвинение на Софийска районна прокуратура на затвор е осъден рецидивист за опит за кражба на пари от кутия за дарения за болно дете

20 Юли 2023 г.

По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура на затвор е осъден мъж за опит за кражба на пари от кутия за дарения. 

На 12.02.2021 г. около 09,30 часа от магазин на улица “Златни врата” в гр. София обвиняемият Н.М. откраднал пари от кутия за дарение на средства, събирани за болно дете. Преди да напусне магазина действията на Н.М. били забелязани от касиерка, която му казала да върне парите, и тръгнала след него. Малко след това обвиняемият е задържан от мъж, чул касиерката да вика след него и предаден на полицията. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като Н.М. е осъждан на „лишаване от свобода“ ефективно за идентични деяния.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 1, вр. чл. 195, ал.1, т.3, вр.  чл. 194, ал.1, вр. чл. 29, ал. 1, б. “б”, вр. чл. 18, ал.1 от НК. В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства, че именно Н.М. е автор на деянието.

Софийски районен съд призна обвиняемия за виновен по повдигнатото му обвинение и наложи на Н.М. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, което той следва да изтърпи ефективно при първоначален „строг“ режим.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.