Софийска районна прокуратура обвини и задържа румънски гражданин, противозаконно подпомагал чужденци да преминат в страната

17 Юли 2023 г.

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност гражданин на Румъния, противозаконно подпомагал чужденци да преминат в страната ни.

На 16.07.2023 г.  на кръстовището на бул. „Сливница“ и бул. „Димитър Петков“ в гр. София, обвиняемият М.Д. с цел да набави за себе си имотна облага, подпомогнал 8 граждани на Сирия да преминат през страната в нарушение на закона. Обвиняемият е превозвал чужденците с лек автомобил.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 281, ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“.

Предвид възможността М.Д. да се укрие, тъй като няма адрес за пребиваване на територията на Република България, прокурор е постановил задържането му за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.