Софийска районна прокуратура предаде на съд мъж, подпомогнал 16 граждани на Афганистан да преминат в страната в нарушение на закона

22 Юни 2023 г.

Прокурор при Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу 38-годишен мъж, противозаконно подпомогнал чужденци да преминат в страната ни.

На 11.08.2020 г. около 17,00 ч. на Северната скоростна тангента преди отбивката за с. Требич, обвиняемите Г.Ц. , Е.Й. и Т.С. с цел да набавят за себе си имотна облага, подпомогнали 16 граждани на Афганистан да преминат в страната в нарушение на закона.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 281, ал.2, т.1 и т.5, вр. ал.1, вр. чл.20, ал.4, вр. ал.1 от НК. В хода на разследването са направени експертизи и са разпитани свидетели. Станало е ясно, че Г.Ц. е наблюдавал и информирал за наличие на полицейски органи, като е шофирал лек автомобил марка "Фолксваген", който е използван като пилотен пред товарен автомобил марка "Мерцедес" с временни регистрационни номера, в който са били чужденците. Той е бил управляван от Т.С. Обвиняемият Е.Й. също е шофирал така наречената пилотна кола след товарния автомобил.

Е.Й. и Т.С. са се признали за виновни по повдигнатите им обвинение и след одобрено от съда споразумение са им наложени наказания. На Т.С. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 10 месеца при първоначален общ режим, а на Е.Й. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 8 месеца, което е отложено с 3 години изпитателен срок.

Предстои делото срещу Г.Ц. да продължи в Софийски районен съд.