Софийска районна прокуратура предаде на съд мъж, шофирал след употреба на алкохол по време на изпитател срок от предходно осъждане за идентично престъпление

18 Май 2023 г.

Прокурор при Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу 53-годишен мъж, шофирал след употреба на алкохол.

На 19.01.2023 г. около 14.00 часа, обвиняемият Д.Г. управлявал лек автомобил марка ”Киа“ в Централен гробищен парк в гр.София, когато се блъснал в бетонна ограда, след което заспал в колата. След сигнал от граждани, на място пристигнали полицейски служители, които направили на Д.Г. тест с  „Дрегер 7510“. Резултатите отчели, че обвиняемият е шофирал с концентрация на алкохол в кръвта си над 0, 5 на хиляда, а именно – 2, 84 на хиляда. Той отказал да даде проба за изследване в болница.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 343б, ал. 2, вр. ал. 1  от НК. В хода на разследването са направени експертизи и са разпитани свидетели. Установено е, че по време на извършването на деянието Д.Г. е бил в изпитателен период от предходно осъждане за идентично престъпление.

Делото срещу обвиняемия ще продължи в Софийски районен съд.