По обвинение на Софийска районна прокуратура на затвор е осъден рецидивист за кражба

30 Март 2023 г.

По внесен обвинителен акт от Софийска районна прокуратура на затвор е осъден 46-годишен мъж за кражба на строителни машини.

На 14.04.2021 г. около 12,00 часа от новопостроена сграда на ул.“Флора Кънева“ в гр. София, обвиняемият Д.И. откраднал пистолет за монтаж, перфоратор, ъглошлайф, челна фреза  и лазарен нивелир, всички вещи на стойност 2523, 50 лева от владението на Т.Д. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като обвиняемият е осъждан на „лишаване от свобода“ ефективно за идентични деяния.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 1 вр. чл. 194, ал. 1 вр. чл. 29, ал. 1 б “а” от НК. В хода на разследването са разпитани свидетели и са направени експертизи, които сочат Д.И. като автор на деянието. Станало е ясно, че обвиняемият е изчакал Т.Д. да излезе от сградата в обедна почивка и когато машините били оставени без надзор, ги откраднал.

Софийски районен съд призна обвиняемия за виновен по повдигнатите му обвинения и наложи на Д.И. наказание „лишаване от свобода“ за срок от  4 години, което той следва да изтърпи ефективно при първоначален „строг“ режим .

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.