Двама мъже са осъдени на затвор за грабежи по обвинение на Софийска районна прокуратура

16 Септември 2021 г.

По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура са осъдени 28-годишен мъж на година и 6 месеца затвор и 20-годишен мъж на година и 3 месеца „лишаване от свобода“  за извършени от тях грабежи.

На 21.02.2021 г., около 20,48 часа, обвиняемите В.С. и Д.С. влезли в магазин, собственост на „З.Р.“ ЕООД в гр. София, ул. „Ивайло“. Обвиняемият В.С. насочил носения от него пистолет срещу служителката на магазина Р.М., а след това я съборил на земята. През това време, обвиняемият Д.С. насочил носения от него пистолет срещу касиерката Т.Т., като ѝ казал: „Дай парите!“ и взел сумата от 230 лева от чекмедже, ползвано като каса в магазина.

На 02.03.2021 г., около 21,00 ч., двамата обвиняеми влезли в магазин, собственост на ЕТ „Л. – Л. А.“ в гр. София, ул. „Атанас Узунов“. Д.С. насочил пистолета си срещу Л.А. и взел касата на магазина и 60 лева, които били в нея. След това двамата избягали от мястото на престъплението.

От събраните в хода на разследването доказателства и разпити на свидетели е установено, че В.С. и Д.С. при условията на продължавано престъпление, с две деяния са отнели чужди движими вещи, с намерението противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила и заплашване – престъпление по чл. 198, ал. 1 във вр. чл. 20, ал. 2 във вр. ал. 1 във вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Двамата обвиняеми са осъждани за други престъпления.

В.С. и Д.С. признали вината си и след споразумения, одобрени от Софийски районен съд, са осъдени на „лишаване от свобода“ за срок 1 година и 6 месеца (за В.С.) и 1 година и 3 месеца (за Д.С.) при първоначален „общ“ режим.

Споразумението има последствие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.