Софийска районна прокуратура задържа до 72 часа две лица, които подпомагали чужди граждани да преминават през Република България

8 Юли 2021 г.

   Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е образувано и се води досъдебно производство срещу двама мъже, които незаконно подпомагали чужди граждани да преминават в страната.

   На 06.07.2021 г. около 20.10 часа, в гр. София, обл. София, на Околовръстен път – Западна дъга между разклона за Костинброд и ТЕЦ Люлин, в посока Калотина с цел да набавят за себе си имотна облага обвиняемият Г.Д., в съучастие с  А.И. в качеството му на помагач, противозаконно подпомагали – 28 лица граждани на Афганистан и Пакистан, да преминават страната в нарушение на закона.

   В хода на разследването са събрани доказателства, че деянието е извършено от Г.Д. и А.И. Изготвено е постановление за привличането им към наказателна отговорност, като им е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 281, ал.2, т.1 и т.5, вр. ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр. ал.1 от НК.

   Предвид високата обществена опасност на деянието и дейците, наблюдаващият прокурор е постановил задържане на обвиняемите за срок до 72 часа.

   Предстои утре, 09.07.2021 г., да бъде внесено искане в съда за разглеждане на делото за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“.