Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност лице, което отказало да изпълни разпореждане на полицейски служител

19 Май 2021 г.

С постановление на прокурор при Софийска районна прокуратура за срок до 72 часа е задържан обвиняемият П.Л., на 23 г. за неподчинение след подаден звуков и светлинен сигнал от полицейски служители по време на шофиране на МПС. Престъплението е квалифицирано по чл. 270, ал.1 от НК.

П.Л. е обвинен в това, че на 17.05.2021 г. в гр. Нови Искър, на ул. „Искърско дефиле“ с посока на движение от ул. „Хаджи Димитър“ към ул. „Еделвайс“ , попречил на полицейски служители при 2 РУ - СДВР, да изпълнят задълженията си по контрол на безопасността на движението по пътищата, като не се е подчинил и не е спрял шофирания от него лек автомобил марка „Опел“, модел „Астра‘, за проверка. След подаден звуков и светлинен сигнал със служебен автомобил марка „Шкода“, снабден с отличителни знаци на полицейски автомобил, П.Л. рязко увеличил скоростта на управлявания от него автомобил, извършил опасни маневри, в резултат на което реализирал и пътно транспортно произшествие в друго моторно превозно средство и недвижим имот.

Обвиняемият П.Л. е осъден с влязъл в сила съдебен акт. Престъплението, за което той е привлечен като обвиняем, е наказуемо с „лишаване от свобода“ до три години.

Предстои утре, 20.05.2021 г., да бъде внесено искане в съда за разглеждане на делото за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.