Софийска районна прокуратура предаде на съд 22-годишен за грабеж на златни бижута от четири жени

1 Март 2021 г.

На 01.03.2021 г. Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт спрямо обвиняемия И. Б., на 22 г., за това, че отнел чужди движими вещи – златни бижута на обща стойност 1912 лева, от владението на четири жени, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила - престъпление по чл. 198, ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

В периода от 11.09.2020 г. до 04.10.2020 г. обвиняемият И. Б. се намирал в района на кв. „Крива река“ и в района на жк. „Хиподрума“ в гр. София. В часовете между 18,30 ч. и 20,30 ч. той набелязвал своите жертви като гледал да са жени, които носят златни бижута на врата си. В посочения период обвиняемият извършил четири грабежа от пострадалите А. Г., Е. Р., А. Д. и И. К. Той избирал подходящия момент да се приближи до жените, заговарял ги с различен претекст, част от тях питал къде се намират дадени адреси или конкретен жилищен блок, други за спирки на градския транспорт, както и по други поводи. В момента, в който успеел да отвлече вниманието им, обвиняемият И. Б. издърпвал със сила златните бижута (синджири, висулки) от врата на всяка от пострадалите. По този начин златните накити се късали и вещите оставали в ръцете на И. Б. Непосредствено след като вземел бижутата, обвиняемият тръгвал да бяга и напускал местопроизшествието.

Общата стойност на отнетите от пострадалите А. Г., Е. Р., А. Д. и И. К. златни бижута са в размер на 1912 лева.

В хода на разследването било установено, че обвиняемият И. Б. е осъждан. Понастоящем той изтърпява мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предстои делото срещу него да продължи в съда.