Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняем за отправяне на закани с убийство и държане на оръжие и боеприпаси без надлежно разрешение

25 Февруари 2021 г.

На 25.02.2021 г. Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняемия И. Б. за това, че се заканил на Р. И. с убийство и това заканване е могло да възбуди основателен страх за осъществяването му - престъпление по чл.144, ал.3, вр. ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК, както и за това, че държал огнестрелно оръжие и боеприпаси, без да има за това надлежно разрешение съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ) - престъпление по чл.339, ал.1 от НК.

Пострадалата Р. И. и обвиняемият И. Б. имали връзка. През последната година И. Б. често оказвал психически и физически тормоз над нея, поради което на 15.12.2020 г. тя му съобщила, че не иска повече да имат отношения.

На 20.12.2020 г. Р. И. била с роднини по повод празник в жилището си в ж.к. „Люлин“, гр. София. Вечерта, когато излизала да изпрати част от тях, Р. И. видяла обвиняемия пред блока. Той ѝ съобщил, че идва да празнуват, взел ѝ ключовете и казал, че ще донесе изненада. След това И. Б. се появил в жилището, държейки пушка и патрони в ръцете си и започнал да я заплашва. Обяснил ѝ подробно как действат, както и че ще ѝ пръсне мозъка. Р. И. много се уплашила за живота си.

На 24.12.2020 г. Р. И. се прибирала към дома си и в близост до входа видяла И. Б. Тя побързала да се прибере, но преди да успее да заключи вратата на жилището, чула ритници и вратата рязко се отворила. В този момент влязъл И. Б., който отново държал пушка с едната си ръка, а с другата започнал да блъска Р. И., като ѝ заявил: „Аз ще те убия!“, „Ще запаля колата!“, „Ще запаля апартамента ти!“. Тези действия били извършени в присъствието на Б. А., която крещяла, че ще се обади в полицията. Тогава И. Б. напуснал жилището, а Р. И. веднага подала сигнал на телефон 112.

На 25.12.2020 г. в обитаваното от обвиняемия жилище били предприети действия по претърсване и изземване. Полицейските служители установили и иззели държани от И. Б. вещи, а именно пушка, която представлява огнестрелно оръжие и 250 стандартни бойни патрони, които представляват боеприпаси за огнестрелни оръжия.

В хода на разследването било установено, че обвиняемият е държал огнестрелно оръжие и боеприпаси без да има за това надлежно разрешение съгласно ЗОБВВПИ. По отношение на него била взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предстои делото да продължи в съда.