Ефективно наказание „лишаване от свобода“ получи подсъдим, направил опит за грабеж, по обвинение на Софийска районна прокуратура

22 Февруари 2021 г.

Съдът одобри споразумение между Софийска районна прокуратура и защитника на подсъдимия Л. Р. за извършен опит за грабеж. Престъплението е квалифицирано по престъпление по чл. 198, ал. 3, вр. ал. 1,вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

Подсъдимият Л. Р. се е признал за виновен за това, че на 13.08.2020 г. около 15,40 ч. от товарен автомобил паркиран в ж.к. „Банишора“, гр. София, е направил опит да отнеме чужди движими вещи – раница, ведно с намиращите се в нея вещи, мъжка чанта и парична сума, всички вещи на обща стойност 739,20 лева, от владението на Р. Н., без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои. Престъплението останало недовършено, поради независещи от Л. Р. причини, той бил преследван от пострадалия Р. Н. и от свидетел - А. Я., след което бил повален на земята. Впоследствие Л. Р. бил задържан от служители на 03 РУ-СДВР, като заварен на мястото на престъплението подсъдимият употребил заплашване, за да запази владението върху откраднатите вещи - извадил нож и го размахал срещу свидетелите М. Н. и А. Я.

С определение на Софийски районен съд на подсъдимия Л. Р. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година и десет месеца, което ще бъде изтърпяно при първоначален общ режим.

Споразумението не подлежи на обжалване и има последиците на влязла в сила осъдителна присъда.