Две години „лишаване от свобода“ получи рецидивист за кражба по обвинение на Софийска районна прокуратура

16 Февруари 2021 г.

Две години „лишаване от свобода“ е наказанието на подсъдимия В. К. за извършена от него кражба в условията на опасен рецидив. Престъплението е квалифицирано по чл. 196, ал. 1, т. 2, вр. чл. 195, ал. 1, т. 3, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. “А“ от НК.

Подсъдимият В. К. се е признал за виновен за това, че на 20.06.2020 г. около 06,00-06,30 ч. влязъл във вход на жилищна кооперация в ж.к. „Лозенец“, гр.София, след което чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот (разбил ключалката на механизъм за заключване), отнел чужда движима вещ - велосипед на стойност 316 лева, от владението и собственост на Н. К., без нейно съгласие с намерение противозаконно да го присвои, като кражбата е извършена в условията на опасен рецидив.

Подсъдимият е извършил деянието, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на „лишаване от свобода“ не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл.66 от НК.

Софийски районен съд е одобрил постигнатото между Софийска районна прокуратура и защитника на подсъдимия В. К. споразумение. Определеното наказание трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим.

Споразумението не подлежи на обжалване и има последиците на влязла в сила осъдителна присъда.