Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност и задържа за срок до 72 часа непълнолетен за грабеж

11 Декември 2020 г.

Днес, 11.12.2020 г., прокурор при Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия Р. Т., на 15 години, за това, че:

На 08.12.2020 г. около 20,10 ч. на бул. „Стефан Стамболов“ в гр. София, в близост до павилион на „Женски пазар“ като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, е отнел чужди движими вещи – дамска чанта, ведно със съдържащите се в нея порфейл, парична сума в размер на 100 лева и документи, от владението на Д. П., с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила – дръпнал чантата от ръцете на пострадалата Д. П. и чрез използване на нож срязал дръжката на чантата.

Престъплението е квалифицирано по чл. 198, ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода.

Предвид високата обществена опасност на деянието, на 11.12.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на обвиняемия Р. Т. за срок до 72 часа, след изтичането на които ще бъде изготвено и внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.