Ефективно наказание „лишаване от свобода“ получи рецидивист за кражба на велосипед по споразумение на Софийска районна прокуратура

9 Декември 2020 г.

Съдът одобри споразумение между Софийска районна прокуратура и защитника на подсъдимия Д. А. за извършено от него престъпление по чл. 196, ал. 1 т. 2, вр. чл. 195, ал. 1, т. 3, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1,  б. „Б“ от НК.

Подсъдимият Д. А. се е признал за виновен за това, че на неустановена дата в периода от 19,30 ч. на 21.03.2020 г. до около 15,15 ч. на 29.03.2020 г. в ж.к. „Люлин“, гр. София, от общо помещение на вход, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот (разбиване на катинара на входната врата на помещението), е отнел чужда движима вещ – велосипед на стойност от 719 лева, от владението на С. П., без неговото съгласие и с намерение противозаконно да го присвои.

Деянието Д. А. е извършил при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан два пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, като поне за едно от тях изпълнението на наказанието не е отложено по чл. 66 от НК.

С определение на Софийски районен съд, на подсъдимия Д. А. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от девет месеца, което ще бъде изтърпяно при първоначален строг режим.

Споразумението не подлежи на обжалване и има последиците на влязла в сила осъдителна присъда.