Софийска районна прокуратура задържа обвиняем за шофиране с концентрация на алкохол в кръвта 3,81 на хиляда и за хулиганство

27 Ноември 2020 г.

Прокурор при Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия Н. С., на 31 г., за престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК, както и за престъпление по чл. 325, ал. 3, вр. ал. 1 от НК.

Н. С. е обвинен в това, че на 25.11.2020 г. около 21,00 ч. по бул. „Ботевградско шосе“, в гр. София, е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 3,81 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510“. Съгласно Наредба №1 от 19.07.2017 г. за реда за установяване на употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, при отказ за изследване, употребата на алкохол се установява въз основа на показанията на техническото средство, като в случая водачът е отказал да даде проби за изследване.

На Н. С. е повдигнато обвинение и за това, че на горепосочената дата и място, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като управлявал автомобила по бул. „Ботевградско шосе“ в лентата предназначена за насрещно движение, с което е създал опасност за сигурността и живота на останалите участници в движението.

Престъпленията, за които са повдигнати обвинения на Н. С., са наказуеми с лишаване от свобода.

Предвид високата обществена опасност на деянието, прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на Н. С. за срок до 72 часа. На 28.11.2020 г. ще бъде изготвено и внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.