Ефективно наказание лишаване от свобода получи обвиняем за обсебване по обвинителен акт на Софийска районна прокуратура

27 Ноември 2020 г.

По внесен в съда обвинителен акт на Софийска районна прокуратура бе признат за виновен подсъдимият К. Т., на 44 г., за престъпление по чл. 206, ал. 1 от НК.

На неустановена дата в периода м. септември 2018 г. – м. декември 2018 г. в гр. София К. Т. противозаконно присвоил чужд лек автомобил на стойност 8720 лева, който владеел, собственост на М. А. Автомобилът бил предоставен на подсъдимия К. Т. от Х. Х., в чиято фактическа власт се намирало превозното средство. Х. Х. и К. Т. постигнали договорка за последващо сключване на сделка по покупко-продажба на автомобила. Съгласно договорката, Х. Х. предал на К. Т. лекия автомобил, а К. Т. се задължил да заплати продажната му цена до няколко дни.

След като получил владението върху превозното средство, К. Т. решил да го задържи без да заплати на собственика продажната му цена. В изпълнение на това, подсъдимият задържал автомобила за себе си и се разпоредил с него в свой интерес, като го предоставил на  П. М., за да погаси дължима към П. М. парична сума в размер на 7000 лева.

Софийски районен съд е постановил присъда, с която е признал за виновен подсъдимия К. Т. по повдигнатото му от Софийска районна прокуратура обвинение, като му е наложил наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година и шест месеца, при първоначален общ режим.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Софийски градски съд.