Софийска районна прокуратура ще внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо рецидивист за кражба

26 Ноември 2020 г.

Днес, 26.11.2020 г., Софийска районна прокуратура ще внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия П. Д., на 44 години. Той е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 196, ал.1, т.2, вр. 195, ал.1, т.4, пр.2 вр. чл.194, ал.1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а” и б. „б” от НК.

На 24.11.2020 г. от жилище в ж.к. „Редута“, гр. София, чрез използване на техническо средство (касов ключ), обвиняемият П. Д. е отнел чужди движими вещи – преносим компютър, секретен ключ, касов ключ и чип за вход, всички вещи на обща стойност 1621,05 лева, от владението на собственика В. К., без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, след като П. Д. е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК и след като е бил осъждан повече от два пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер.

Престъплението, за което П. Д. е привлечен като обвиняем, е наказуемо с лишаване от свобода от три до петнадесет години.

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на обвиняемия П. Д. за срок до 72 часа. Предстои днес да бъде внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.