Разследването срещу обвиняема за кражба приключи с внасяне на обвинителен акт в Софийски районен съд

25 Ноември 2020 г.

На 25.11.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняемата И. М., на 23 г., за това, че с шест деяния, е отнела чужди движими вещи на обща стойност 24 871,24 лева, от владението на С. П. и И. П., собственост на С. П., без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои - престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 4, пр. 1, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

С. П. живеел и работел в чужбина. При престоя си в България С. П. ползвал жилища в ж.к. „Младост“ и в ж.к. „Драгалевци“, гр. София. Неговият баща И. П. обитавал друго жилище в ж.к. „Младост“.

Близък приятел на С. П., който живеел с обвиняемата И. М., имал ключове и достъп до посочените жилища. Обвиняемата знаела за това и решила да се възползва, като вземе различни вещи от посочените жилища и се разпореди с тях в свой интерес.

В изпълнение на това на 03.02.2018 г. И. М. отишла в жилището на С. П. в ж.к. „Младост“ и взела от там лазерен нивелир. На 16.02.2018 г. тя отново отишла в жилището и взела перфоратор. На 31.03.2018 г. И. М. отишла в жилището на бащата на С. П., където С. П. съхранявал свои вещи, и взела от там бормашина и винтоверт. На 29.04.2018 г. обвиняемата посетила къщата в ж.к. „Драгалевци“ и от там взела преносим компютър. Всички вещи обвиняемата, заложила в заложна къща от свое име.

При посещението си в къщата И. М. видяла, че в гаража С. П. съхранявал комплект фарове и стопове за лек автомобил, комплект предни и задни спирачни дискове и спирачни апарати за лек автомобил, всички вещи на стойност 23 646,64 лева. Обвиняемата решила да отнеме и тези вещи, като намерила купувач за тях. И. М. се свързала със своя позната – Д. П., и поискала от нея да я закара с личния си автомобил да натовари вещите. Тя не споделила на Д. П., че е решила противоправно да отнеме вещите.

На неустановена дата, в периода от 29.04.2018 г. до 15.09.2018 г., Д. П. закарала обвиняемата до имота в ж.к. „Драгалевци“. И. М. натоварила в автомобила горепосочените вещи, след което поискала Д. П. да я закара до заведение за бързо хранене. Там се срещнала с неустановено лице – купувач, предала му отнетите вещи и взела неустановена сума пари.

В същият период, И. М. завела Д. П. в къщата в ж.к. „Драгалевци“ заявила, че там се съхраняват нейни вещи и че ѝ ги подарява, сред които били две картини, сак, лед плафони и др. Д. П. нямала причина да се усъмни в думите на обвиняемата, взела вещите и се прибрала с тях в дома си.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемата И. М. да продължи в съда.