Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняем, шофирал след употреба на алкохол и с регистрационни табели, издадени за друго МПС

18 Ноември 2020 г.

На 18.11.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Д. К. за това, че управлявал моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, установено по надлежния ред - престъпление по чл. 343б, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК и за това, че си служил с регистрационни табели, издадени за друго моторно превозно средство - престъпление по чл. 345, ал. 1, пр. 1 от НК.

На 03.10.2019 г. около 17,00 ч. в гр. София, по ул. „Найден Георгиев“, обвиняемият Д. К. управлявал лек автомобил, с табели с регистрационен номер издадени за друг автомобил, също регистриран на негово име. По същото време, Д. К. реализирал ПТП с лек автомобил, управляван от Р. М., след което с висока скорост напуснал местопроизшествието. Съпругът на Р. М. - С. М., който се движел след нея последвал автомобила, управляван от обвиняемия, настигнал го и успял да го спре, след което подал сигнал на телефон 112.

На място пристигнали полицейски служители при 05 РУ-СДВР, на които им направило впечатление, че Д. К. лъха на алкохол. Те извършили справка, при която установили, че обвиняемият бил с отнето свидетелство за управление на МПС, както и че регистрационните табели, монтирани на управлявания от него автомобил, били издадени за друго моторно превозно средство.

За съдействие на място пристигнал екип на отдел „Пътна полиция“-СДВР. Обвиняемият бил тестван с техническо средство „Алкотест Дрегер 7410+“, което отчело положителен резултат от 2,14 на хиляда. След което на Д. К. бил съставен акт за установяване на административно нарушение и му бил връчен талон за изследване. Той бил съпроводен до болнично заведение, където дал кръв за изследване, чийто последващ химически анализ установил наличие на алкохол в кръвта му в количество от 1,61 на хиляда.

На 25.01.2020г. около 13,30 ч. в гр. София, на моста „Чавдар“, служители при 05 РУ-СДВР, спрели за проверка лек автомобил, който нямал монтирани регистрационни табели и бил управляван от Д. К. По време на проверката на полицаите им направило впечатление, че водачът лъха на алкохол. Те докладвали за случая и на място пристигнал екип на ОПП-СДВР. Д. К. бил тестван с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510“, което отчело положителен резултат от 1,69 на хиляда. На обвиняемия бил съставен акт за установяване на административно нарушение и талон за изследване. Той бил транспортиран до болница, където отказал да даде кръвна проба, след което бил задържан за срок до 24 часа по реда на ЗМВР.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия Д. К. да продължи в съда.