По обвинителен акт на Софийска районна прокуратура са осъдени двама непълнолетни извършители на грабеж

17 Ноември 2020 г.

По внесен в съда обвинителен акт на Софийска районна прокуратура са признати за виновни подсъдимите А. Г., на 17 г., и А. М., на 17 г., за извършено от тях престъпление по чл. 198, ал. 1, пр. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК.

На 01.11.2018 г. около 03,30 ч. на ул. „Георги С. Раковски“ в гр. София, като непълнолетни, но можещи да разбират свойството и значението на извършеното и да ръководят постъпките си, А. Г. и А. М., в съучастие, са отнел чужди движими вещи – мобилен телефон, визитник и парична сума, всичко на обща стойност 321,57 лева, от владението на пострадалия Т. Т., без негово съгласие с намерението противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила. Подсъдимите нанесли удари с ръце и крака по цялото тяло на пострадалия Т. Т., вследствие на които са му причинили временно разстройство на здравето, неопасно за живота.

Софийски районен съд е постановил присъда, с която е признал за виновни двамата подсъдими, като на А. М. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от осем месеца, изпълнението на което е отложено за срок от две години, на А. Г. е наложено наказание „пробация“ със задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от девет месеца и задължителни срещи с пробационен служител за срок от девет месеца.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Софийски градски съд.