Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу двама обвиняеми, противозаконно влезли в чуждо жилище

17 Ноември 2020 г.

Днес, 17.11.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняемите П. Л. и Т. Л. за това, че влезли в чуждо жилище, собственост на М. О. и обитавано от нея, като употребили за това ловкост и сила - покатерили се по решетки на първи етаж до балкона на жилището и оказали натиск върху вратата на балкона, отворили и влезли вътре - престъпление по чл. 170, ал. 2, вр. ал.1 от НК.

На 22.10.2019 г. обвиняемият П. Л. и обвиняемият Т. Л. решили да проникнат в жилището на пострадалата М. О. в ж.к. „Люлин“, гр. София. За целта, около 08,10 ч., обвиняемите отишли пред блока, в който се намирало жилището, след което двамата последователно се покатерили по решетките на терасата на първия етаж до балкона на жилището на М. О. Веднага след това П. Л. и Т. Л. съвместно оказали натиск с автомобилни ключове за гуми върху вратата на балкона, отворили я и влезли в жилището.

Катеренето им било забелязано от съседка на М. О., която веднага се свързала с пострадалата и подала сигнал за случващото се на телефон 112. М. О. тръгнала към жилището си, където заварила изпратения полицейски екип от служители на 09 РУ-СДВР. Пострадалата отключила дома си и влязла вътре с полицейските служители. Междувременно обвиняемите се укрили в гардероб и под легло в жилището. След като М. О. и полицейските служители огледали жилището без да забележат скритите обвиняеми, напуснали жилището заключвайки и чакайки пристигането на огледна група.

В опит да избягат, двамата обвиняеми скочили от терасата на балкона, което било възприето от полицейски служители пред сградата, които след кратка гонитба ги заловили.

По случая било образувано досъдебно производство. Предстои делото срещу обвиняемите П. Л. и Т. Л. да продължи в съда.