Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняем за грабеж на банков клон

12 Ноември 2020 г.

Днес, 12.11.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняемия К. Ч. за това, че отнел чужди движими вещи – парични суми в различни валути в общ размер на 13 511,57 лева, от владението на И. С. - касиер в банков клон, собственост на банка, с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това заплашване - престъпление по чл. 198, ал. 1, пр. 2 от НК.

На 12.02.2020 г. около 10,00 ч. обвиняемият К. Ч. отишъл до клон на банка в гр. София, като бил поставил на главата си прозрачен дамски чорап, който покривал лицето му и носел със себе си пластмасов пистолет. Обвиняемият влязъл в банковия клон, в който били само служителите на банката, насочил носеният от него пистолет към касиера в банката - И. С. и извикал „Това е обир, никой да не мърда, всички на земята, ще ви застрелям всичките, давайте всичките пари“.

В. Т., която заемала длъжността охранител, последвала обвиняемия като междувременно успяла да активизира паник-бутона, който носела у себе си. И. С. също успяла да натисне паник-бутона, намиращ се под плота на ползваното от нея бюро. След това И. С. започнала да вади пари от касата и да ги дава на обвиняемия. Като И. С. първо подала на обвиняемия плик, съдържащ банкноти, които били „белязани“ точно за такива случаи, а именно били описани в протокол за опис на специализирани банкноти. След това И. С. предала на К. Ч. и другите парични суми (в различни валути – лева и евро), намиращи се в обслужваната от нея каса. К. Ч. взел паричните средства, които били в общ размер на 13 511,57 лева, собственост на банката.

След тези си действия, обвиняемият тичешком излязъл от банковия клон, като отдалечавайки се в контейнер за боклук изхвърлил пластмасовия пистолет и чорапа, който бил поставил на главата си.

На същия ден, 12.02.2020 г., обвиняемият К. Ч. бил задържан от органите на МВР. При извършени действия по разследването в жилището обитавано от обвиняемия били намерени и иззети част от банкнотите, описани в протокола за опис на специализирани банкноти на банковите служители.

В хода на разследването било установено, че обвиняемият К. Ч. е осъждан. Предстои делото срещу него да продължи в Софийски районен съд.