Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняем, причинил телесни повреди на две жени при управление на чуждо МПС в пияно състояние

10 Ноември 2020 г.

На 10.11.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу И. И. за това, че противозаконно отнел чуждо МПС, собственост на Р. Б., от владението на Р. В., без негово съгласие, с намерението да го ползва, като деянието е извършено в пияно състояние - престъпление по чл. 346, ал. 2, т. 2, вр. ал.1 от НК, както и за това, че при управление на лек автомобил нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил средни телесни повреди на повече от едно лице: на М. И. и на Д. Х и деянието представлява особено тежък случай - престъпление по чл. 343, ал. 3, б.“А“, вр. ал.1, б. „Б”, пр. 2, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

През м. февруари 2020 г. обвиняемият И. И. започнал работа в гр. София. Той се настанил да живее в квартира осигурена от работодателя му Р. Б. Там живеели и негови колеги, сред които бил и Р. В., който ползвал лек автомобил, предоставен от работодателя им Р. Б. За ползването на автомобила Р. Б. не бил давал съгласие на никое друго лице освен на Р. В.

На 09.02.2020 г. около 10,00 ч. в гр. София без да има съгласието на Р. Б. или на Р. В., обвиняемият И. И. взел от жилището ключовете за превозното средство, като имал за цел да го ползва. Около 10,30 ч. И. И. шофирал автомобила в гр. София по ул. „Хенрик Ибсен“. Когато приближил кръстовището с ул. „Луи Айер“, обвиняемият спрял автомобила, за да изчака разрешителен сигнал от светофарната уредба. Той имал намерение да извърши маневра завиване на ляво.

След подаване на разрешителен сигнал за преминаване през кръстовището И. И. потеглил с автомобила и ускорил скоростта до 45км/ч. Обвиняемият не се съобразил с разпоредбата на чл. 20, ал. 2, изр.1 от ЗДвП и при извършване на тази маневра загубил устойчивост на автомобила. В резултат навлязъл на тротоара от ляво и последвал удар на автомобила с намиращите се там пешеходки М. И. и Д. Х.

В следствие на произшествието на двете пешеходки били причинени средни телесни повреди - на М. И. счупване на дясната и лявата бедрена кост и счупване на става, а на Д. Х. счупване на големия пищял на лява подбедрица.

Непосредствено след катастрофата И. И. избягал от местопроизшествието, но бил открит и заловен по-късно от служител на МВР.

В хода на разследването се установило, че обвиняемият е управлявал превозното средство в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта 1,23 на хиляда. А също, че не притежава свидетелство за управление на МПС и е неправоспособен водач на лек автомобил.

Предстои делото срещу обвиняемия И. И. да продължи в Софийски районен съд.