Разследването срещу обвиняем за измама приключи с внасяне на обвинителен акт в Софийски районен съд

9 Ноември 2020 г.

На 09.11.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняемия А. М., на 55 г., за това, че с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил заблуждение у пострадалия М. Я., с което му причинил имотна вреда в размер на 6000 лева - престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК

През м. октомври 2018 г. обвиняемият А. М. взел решение да се облагодетелства, като създаде неверни представи у различни лица, че има възможност да достави и продаде дюбели на изгодна цена при закупуване на големи количества, без в действителност да има тази възможност и без да има намерение да им осигури доставката на дюбелите, като получените суми да задържи за себе си.

Общ познат на обвиняемия и пострадалия ги свързал, чрез телефоните им номера. На 12.10.2018 г. в гр. София А. М. се срещнал с пострадалия М. Я. На срещата обвиняемият започнал да уверява М. Я., че има възможност да му достави и продаде 600 000 броя дюбели на цена от 0,02 лева за брой, както и че ако желае да ги закупи е необходимо да му предаде сумата от 6000 лева като капаро, които обстоятелства не отговаряли на обективната действителност. Мотивиран от създадените от А. М. неверни представи, М. Я. се съгласил с предложението. На 13.10.2018 г. двамата отново се срещнали, като М. Я. предоставил на обвиняемия паричната сума от 6000 лева за закупуване на дюбели. След като преброил дадените му пари, обвиняемият А. М. казал, че отива да вземе и донесе фактура на М. Я. В действителност А. М. нямал намерение да достави въпросните дюбели, нито да издаде фактура. Поради това А. М. повече не се върнал, а впоследствие спрял да отговаря и на обажданията на М. Я.

Пострадалият М. Я. подал сигнал в 04 РУ-СДВР, по повод на който започнала проверка. По случая било образувано досъдебно производство, в хода на което спрямо обвиняемия А. М. била взета мярка за неотклонение „подписка“.

Предстои делото срещу него да продължи в Софийски районен съд.