Разследването срещу двама обвиняеми за кражба и унищожаване на чужди движими вещи приключи с внасяне на обвинителен акт в Софийски районен съд

5 Ноември 2020 г.

На 05.11.2020 г. Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняемите Г. Т. и С. Д. за това, че двамата в съучастие, чрез използване на моторно превозно средство и чрез използване на техническо средство, отнели чужди движими вещи на обща стойност 9613,50 лева, собственост на телекомуникационно дружество, от владението на И. Г., без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят - престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2, вр. чл. 195, ал. 1, т. 4, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, както и за това, че унищожили противозаконно чужди движими вещи на стойност 9613,50 лева, собственост на дружеството, представлявано от И. Г., като с деянието са причинени значителни вреди - престъпление по чл. 216, ал. 5, вр. ал. 1 от НК.

Обвиняемият Г. Т. и обвиняемият С. Д. били приятели. На 02.02.2019 г. те решили заедно да откраднат телефонни кабели, които да върнат на вторични суровини, за да спечелят пари. В изпълнение на това, за времето между 04,12 ч. и 05,04 ч. на 03.02.2019 г. те отишли до гр. Банкя с автомобил. Щом пристигнали, обвиняемият Г. Т. спрял автомобила на улица в близост до шахта с телефонни кабели. Двамата обвиняеми отворили капаците на две от шахтите, намиращи се на улицата. Г. Т. извадил ножица за рязане за кабели. После двамата влезли в първата шахта и отрязали намиращите се там три вида кабели. След това отишли до втората шахтата, като срязали кабелите и от другия край по същия начин. Така отрязали по 130 метра от всеки вид кабел.

Посочените кабели били част от далекосъобщителната мрежа на дружеството, представлявано от И. Г. С действията си обвиняемите унищожили кабелите напълно, което довело до невъзможност да се ползват. Прекъсването на далекосъобщителните връзки, чрез отрязването на кабелите, довело и до негодност на цялата мрежа.

След като отрязали кабелите, обвиняемите ги вързали с въже за автомобила и ги издърпали от шахтите. Влачейки кабелите с автомобила Г. Т. и С. Д. се отдалечили от мястото, след което започнали да режат кабелите на парчета и да ги товарят в автомобила.

Докато режели кабелите, обвиняемите били забелязани от свидетел, който подал сигнал на телефон 112. На място пристигнали полицейски служители при 09 РУ-СДВР, които задържали обвиняемите.

Г. Т. и С. Д. са осъждани. Обвиняемият Г. Т. извършил деянието в условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, а обвиняемият С. Д. извършил деянието в условията на повторност, след като е бил осъден с влязла в сила присъда за друго такова престъпление.

Предстои делото срещу тях да продължи в Софийски районен съд.