Ефективно наказание лишаване от свобода получи подсъдим за длъжностно присвояване, след постигнато споразумение със Софийска районна прокуратура

5 Ноември 2020 г.

Съдът одобри споразумение между Софийска районна прокуратура и защитника на подсъдимия Б. Ж. за извършено от него престъпление по чл. 201, вр. чл. 2, ал. 1 от НК.

Подсъдимият Б. Ж. се е признал за виновен за това, че на 24.02.2019 г. в гр. София, в качеството си на длъжностно лице, присвоил чужди пари в размер на 8235,00 лева, собственост на „К. П.“ ЕООД, поверени му да ги пази.

На Б. Ж. било възложено от управителя на дружеството - П. С., да изпълнява длъжността „касиер“ в бензиностанция, стопанисвана от „К. П.“ ЕООД. Подсъдимият следвало да съхранява оборотните средства в касата до приключване на смяната му, след което да ги предаде на следващия касиер. На горепосочената дата, подсъдимият Б. Ж. присвоил, като взел и задържал за себе си поверената му за пазене сума в размер на 8235,00 лева, която представлявала натрупани оборотни средства в бензиностанцията за предходните два дни.

С определение на Софийски районен съд на подсъдимия Б. Ж. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от десет месеца, което ще бъде изтърпяно при първоначален общ режим.

Споразумението не подлежи на обжалване и има последиците на влязла в сила осъдителна присъда.