Обвиняем, противозаконно пречил на полицейски служител да изпълни задълженията си, е предаден на съд с акт на Софийска районна прокуратура

4 Ноември 2020 г.

На 04.11.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Д. Т. за това, че противозаконно пречил на полицейски служител да изпълни задълженията си, като не изпълнил устно полицейско разпореждане дадено от полицай  - престъпление по чл. 270, ал. 1 от НК.

На 03.07.2020 г. около 00,40 ч. полицейски служители при 07 РУ-СДВР били изпратени по повод възникнал скандал между съседи в ж.к. „Младост“, гр. София. Отивайки на място полицейските служители били посрещнати от жена, която се оплакала от своя съсед - обвиняемият Д. Т. Малко по-късно, около 01,30 ч. полицейските служители получили втори сигнал и отишли на същото място. Съседи на обвиняемия се оплакали, че същият предизвикал скандал, извадил спрей и ги напръскал.

Полицейските служители позвънили на вратата на обвиняемия, като същият им отворил. Полицаите се легитимирали и му поискали документ за самоличност. Вместо да им предостави такъв, Д. Т. започнал да вика „Какви сте вие бе, няма да ви дам никакви документи!“. Един от полицейските служители му обяснил, че ако не представи документ за самоличност, не изпълнява полицейското разпореждане и ще се наложи да бъде отведен в районното управление. Обвиняемият продължавал да се държи арогантно, жестикулирал, говорил и демонстрирал неподчинение, както и категорично отказал да отиде в районното управление. Това принудило полицейските служители да поискат съдействие от свои колеги, които пристигнали на мястото.

Обвиняемият Д. Т. продължавал да оказва съпротива. При извеждането му и вкарването му в полицейската кола, обвиняемият се дърпал и ритал с крака колата. Той бил отведен в 07 РУ-СДВР и задържан за срок от 24 часа по реда на ЗМВР.

Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.