Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност и задържа за срок до 72 часа обвиняем за грабеж

4 Ноември 2020 г.

С постановление на наблюдаващ прокурор при Софийска районна прокуратура за срок до 72 часа е задържан обвиняемият Г. И., на 24 години. Той е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК.

Г. И. е обвинен в това, че на 09.10.2020 г. около 17,00 ч. в гр. София, ж.к. „Факултета“, от таксиметров автомобил, е отнел чужди движими вещи - часовник, парична сума от тридесет лева и мобилен телефон, от владението на пострадалия Н. Б. с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила. Обвиняемият издърпал сумата от тридесет лева  от чанта, закопчана на кръста на Н. Б. След което дръпнал и взел часовника от ръката на пострадалия, както и издърпал телефон от поставка върху таблото на автомобила.

Престъплението, за което Г. И. е привлечен като обвиняем, е наказуемо с лишаване от свобода от три до десет години.

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, на 03.11.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на обвиняемия Г. И. за срок до 72 часа. Предстои утре, 05.11.2020 г., да бъде изготвено и внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.