Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу пиян шофьор, управлявал с концентрация на алкохол в кръвта си 2,97 на хиляда

3 Ноември 2020 г.

На 03.11.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняемия В. Д. за това, че управлявал моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,97 на хиляда, установено по надлежния ред с протокол за химическо изследване за определяне концентрацията на алкохол в кръвта - престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

На 16.05.2020 г. около 21,15ч. в с. Лозен, Столична община, обвиняемият В. Д. управлявал лек автомобил, след като бил употребил алкохол. Тогава той бил спрян за извършване проверка от полицейски служители при 08 РУ-СДВР. В хода на проверката полицейските служители установили, че обвиняемият силно лъхал на алкохол. По тази причина полицаите поискали съдействие от служители на отдел ,,Пътна полиция“ при СДВР.

Пристигналите на мястото полицейски служители от отдел ,,Пътна полиция“ пристъпили към извършване на проверка обвиняемия. Те установили неговата самоличност, както и че той е правоспособен водач на моторно превозно средство, но В. Д. отказал да бъде проверен за употреба на алкохол с техническо средство ,,Алкотест Дрегер 7510“ и с доказателствен анализатор.

За установените нарушения на обвиняемия бил съставен акт за установяване на административно нарушение, след което бил издаден талон за медицинско изследване. След това В. Д. посетил болнично заведение в гр. София, където дал проби за изследване за определяне на концентрацията на алкохол в кръвта му.

От представените за анализ проби дадени от обвиняемия била установена и доказана употреба на етилов алкохол в количество над 1,2 на хиляда, а именно 2,97 на хиляда.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия В. Д. да продължи в Софийски районен съд.