Обвиняем държал и отглеждал наркотични вещества е предаден на съд с акт на Софийска районна прокуратура

3 Ноември 2020 г.

Днес, 03.11.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняемия С. Ч. за това, че без надлежно разрешително, съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, държал високорискови наркотични вещества – коноп, престъпление по чл. 354 А, ал. 3, т. 1 от НК, както и за това, че в нарушение на установените правила, по чл. 27, ал. 1 от ЗКНВП, отглеждал растения от рода на конопа - престъпление по чл. 354 В, ал. 1 пр. 2 от НК.

В сектор „Наркотици“ в Главна дирекция „Национална полиция“ била получена информация, че обвиняемият С. Ч. държал без надлежно разрешително и отглеждал в нарушение на установените правила растения от рода на конопа. Били проведени оперативни наблюдения на адресите ползвани от обвиняемия, а именно на къща в кв. „Симеоново“ и апартамент в ж.к. „Манастирски ливади“ в гр. София.

 С цел проверка на информацията на 06.06.2019 г. била проведена полицейска операция от служители при 07 РУ-СДВР в къщата в кв. „Симеоново“, където бил установен обвиняемият С. Ч. При условията на неотложност били извършени претърсване и изземване в къщата и в автомобил паркиран в двора ѝ. Били намерени и иззети 48,83 гр. суха растителна маса (коноп), както и свежа листна маса от 585 броя стръка, която при тестване реагирала на коноп, а от метален сферичен уред в автомобила били иззети още 0,52 гр. суха растителна маса (коноп).

Обвиняемият С. Ч. уведомил служителите при СДВР, че и на другия адрес в ж.к. „Манастирски ливади“, има такъв вид растения. На същата дата, на посочения адрес, при условията на неотложност били извършени претърсване и изземване, при които били намерени и иззети още 172 броя стръка свежа листна маса, която при тестване реагирала на коноп.

В хода на разследването било установено, че сухата растителна маса иззета от къщата в кв. „Симеоново“ представлява коноп с тегло 48,83 гр. на стойност 292,98 лева, суха растителна маса иззета от металния сферичен уред представлява коноп с тегло 0,52 гр. на стойност 3,12 лева.

Отглежданите наркотични вещества иззети от къщата в кв. „Симеоново“ били с процентно съдържание на активния наркотично действащ компонент - тетрахидроканабинол от 4% до13%, с тегло 5128,15 гр. на стойност 30 768,09 лева. Отглежданите наркотични вещества иззети от апартамента в ж.к. „Манастирски ливади“ били с процентно съдържание на активния наркотично действащ компонент - тетрахидроканабинол от 2% до 17%, с тегло 3195 гр. на стойност 19 170 лева.

По отношение на обвиняемия С. Ч. била взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 2000 лева. Предстои делото срещу него да продължи в съда.