Ефективно наказание лишаване от свобода получи рецидивист, направил опит за кражба, след постигнато споразумение със Софийска районна прокуратура

3 Ноември 2020 г.

Съдът одобри споразумение между Софийска районна прокуратура и защитника на подсъдимия В. Р. за извършено от него престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 1, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 вр. чл. 29, ал. 1, б.”А” и б.”Б” от НК.

Подсъдимият В. Р. се е признал за виновен за това, че на 05.02.2020 г. в гр.София, ж.к. „Люлин“, от търговски обект, е направил опит да отнеме чужди движими вещи – дрехи, маратонки и други вещи, всичко на обща стойност 257,87 лева, собственост на „К.Б.Е.Е.К“ КД, от владението на Д. К., без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои. Опитът за кражба е останал недовършено по независещи от подсъдимия В. Р. причини, бил е задържан на място от Б. Б., на длъжност „охранител“ в търговския обект.

Деянието подсъдимият е извършил при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година и след като е бил осъждан два или повече пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер.

С определение на Софийски районен съд на подсъдимия В. Р. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година, което ще бъде изтърпяно при първоначален строг режим.

Споразумението не подлежи на обжалване и има последиците на влязла в сила осъдителна присъда.