Софийска районна прокуратура задържа за срок до 72 часа криминално проявен мъж, известен като „Шумахера“

26 Октомври 2020 г.

На 25.10.2020 г. дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия И. Я., известен като „Шумахера“, за вещно укривателство - престъпление по чл. 215, ал. 1 от НК.

И. Я. е обвинен в това, че на 24.10.2020 г., в гр. София, с цел да набави за себе си имотна облага, придобил чужда движима вещ – лек автомобил, за който знаел, че е придобит от другиго чрез престъпление.

В хода на разследването е установено, че лекият автомобил е бил противозаконно отнет с намерение да бъде ползван - престъпление по чл. 346, ал. 1 от НК, както и че същият е бил с поставена регистрационна табела, предназначена за друго МПС.

Обвиняемият И. Я. е многократно осъждан, включително за престъпления против собствеността.

Престъплението, за което му е повдигнато обвинение, е наказуемо с лишаване от свобода от една до шест години.

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, на 25.10.2020 г. дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на обвиняемия И. Я. за срок до 72 часа.

Предстои утре, 27.10.2020 г., да бъде изготвено и внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.