Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу рецидивист за кражба

14 Октомври 2020 г.

Днес, 14.10.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Асен С. за това, че отнел чужди движими вещи – парична сума в размер на 500 лева, от владението на С. П., без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив - престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 1, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ и б. „б“ от НК.

На 12.02.2020 г. С. П. паркирал управлявания от него лек автомобил на ул. „Цар Иван Шишман“, в гр. София. Заедно с него била и Т. С. С. П. излязъл от автомобила, който бил с отворен прозорец на шофьорската врата и не го заключил. На задна седалка С. П. бил оставил собствената си чанта, в която съхранявал портфейл с документи, банкови карти и сумата от 500 лева. Т. С. също била извън автомобила.

На горепосочената дата, около 11,30 ч., обвиняемият Асен С. се придвижвал по ул. „Цар Иван Шишман“ като оглеждал паркираните автомобили. Преминавайки покрай колата, управлявана от С. П., той видял оставената чанта и решил да я вземе. Тъй като колата не била заключена обвиняемият отворил вратата, взел чантата и след като се оттеглил на разстояние, преровил съдържанието ѝ. Асен С. намерил съхраняваната в портфейла сума от 500 лева и я взел, като решил да върне обратно в автомобила останалите вещи.

Междувременно, Т. С. се качила в автомобила. В този момент обвиняемият се пресегнал през прозореца, оставил чантата и незабавно се отдалечил. Т. С. забелязала, че портфейлът е отворен, а когато С. П. се върнал установил, че от портфейла му липсва сумата от 500 лева.

По случая било образувано досъдебно производство. Установено било, че обвиняемият Асен С. е многократно осъждан и деянието е извършил при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода за срок не по малко от една година и след като е бил осъждан два пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер.

Предстои делото срещу него да продължи в Софийски районен съд.